Forma ankiety jako głosowanie się nie sprawdza. Głosy oddane w niej bez postów są nic nie warte bo nie wiadomo, czy głosujący w pełni zrozumiał problem.
Pisanie postów pomyślałem, że może być dla Was stresujące. Anonimowość, którą jednak podgląda całkiem sporo użytkowników tego forum o pewnych uprawnieniach.
Dlatego poniższa ankieta będzie w formie wysyłania mi Prywatnych Wiadomości. To pozwoli na zachowanie anonimowości, w której tylko ja będę znał Wasze zdanie. A jako, że jestem niezdecydowany samemu (dowodzi tego fakt, że tworzę tą ankietę) na nikogo nie będę przez jego zdanie nastawał. Tak, wiem, mógłbym stworzyć całkiem anonimową ankietę poza forum, ale wtedy też ciężko będzie mi mieć pewność, czy ktoś nie głosował na dwie ręce.
Poniżej przedstawię dwa główne warianty, z których należy wybrać jeden. Dodatkowo do każdego (wybranego i niewybranego wariantu) należy wybrać opcję (część z Was zapewne zagłosuje na wariant mniej popularny, dlatego warto wyrazić zdanie też na opcje w drugim). Należy też podać swoje argumenty. Jednym dwoma zdaniami, jak więcej to więcej, to nie post w fabule nie ma po prostu minimum, byle potwierdzić, że się pomyślało o problemie. Na koniec proszę o info, czy zależy na anonimowości. Wiecie, to pozwoli w razie czego odnieść się do czyjegoś zdania jeśli mu nie zależy jak również sprawdzić, czy ta formuła była konieczna i komfortowa dla Was oraz czy jest też skuteczniejsza

Warianty:
1. Rozpoczęcie rozgrywki od nowa - nie dosłownie. Fabuła od nowa, ale ugrane punkty zachowane w 100% (po przeliczniku wynikającym z innych zmian mechaniki) w formie punktów jak w przypadku kart pośmiertnych. Oraz z zestawem zgód dla postaci na jej pewne osiągnięcia jak np zdobyte wspomagania czy techniki. Tutaj między innymi wchodzi też opcja powrotu dawnych postaci, często dużo dodających do fabuły. To wszystko będzie miało pewne uzasadnienie fabularne, które zachowam ciągle w tajemnicy. Tak czy inaczej, to tłumaczy pewne blokady na forum aktualnym. Mogę tu tylko dodać, że to trochę wyrówna szanse między niektórymi graczami jak również zachęci nowych.
1A - Ta opcja to dosłownie zachowanie wszystkiego co ugrały postacie. Oznacza to, że do około połowy tego roku pewne rzeczy zostaną zablokowane tak na wszelki wypadek, by potem nie mieć problemów ciężkich do rozwiązania.
1B - Ta opcja oznacza, że wszyscy stracą rzeczy jednorazowe jak pewne nieliczne wspomagania czy przedmioty unikatowe.
1C - A to opcja pośrednia. "Last Man Standing". Odblokowujemy pewne elementy rozgrywki zblokowane przez postacie. Jeśli nikt ich nie przejmie, zostaną zachowane na nowej odsłonie. Jeśli je przejmie, no cóż, strata gracza co nie grał daną postacią do końca.
2. Ten wariant oznacza rozpoczęcie gry na obecnym etapie z koniecznością napisania historii postaci, która uwzględniałaby zmiany w fabule, jak również opowiadałaby o zdobyciu pewnych rzeczy inaczej, niż to było dotychczas. Te zmiany również będą mieć uzasadnienie fabularne. Tutaj też będą takie same opcje dla tego wariantu kontynuowania rozgrywki.
2A - Ta opcja to dosłownie zachowanie wszystkiego co ugrały postacie. Oznacza to, że do około połowy tego roku pewne rzeczy zostaną zablokowane tak na wszelki wypadek, by potem nie mieć problemów ciężkich do rozwiązania.
2B - Ta opcja oznacza, że wszyscy stracą rzeczy jednorazowe jak pewne nieliczne wspomagania czy przedmioty unikatowe.
2C - A to opcja pośrednia. "Last Man Standing". Odblokowujemy pewne elementy rozgrywki zblokowane przez postacie. Jeśli nikt ich nie przejmie, zostaną zachowane na nowej odsłonie. Jeśli je przejmie, no cóż, strata gracza co nie grał daną postacią do końca.
Co mogę powiedzieć na koniec? Nie panikujcie tylko piszcie mi na PW. Macie na to wpływ więc to zależy po prostu od tego, czego oczekujecie. Obie opcje dają szansę na korekty w fabule swoich postaci, oraz na pewne szaleństwa. Pierwsza pozwoli przeżyć pewne rzeczy ponownie, druga druga to taki pewniak jeśli o sytuację postaci chodzi. W każdej można dostrzec plusy i minusy, dlatego proszę o PW. Ważne jest, co zachęci Was do dalszej gry. Dobrze by było, żebyście pisali PW wg wzoru, który pozwoli uniknąć braku informacji dla mnie:
- Kod: Zaznacz cały
[b]Wariant:[/b] 1 lub 2
[b]Opcja:[/b] A, B lub C
[b]Argumentacja:[/b] Parę słów dla mnie, żebym wiedział co czujecie :)
[b]Anonimowość:[/b] Dobry pomysł/Wszystko jedno
I jeszcze raz, nie zdecyduję się na opcję, która sprawi, że czuć się będziecie poszkodowani. Wybierzcie więc to, z czym czuć się będziecie dobrze, tak szczerze od siebie.